top of page
  • Facebook
  • Instagram
Παναγία Καταφυγιώτισσα - 6.JPG

Παναγία Καταφυγιώτισσα

Ένα 'αλλιώτικο' Ξωκκλήσι

Η Παναγία Καταφυγιώτισσα είναι ένα σεμνό ξωκκλήσι στον Όρμο Καταφυγή στην Παλαιά Φώκαια Αττικής, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς ο αείμνηστος Ζωγράφος κ' Ακαδημαϊκός, Δημήτρης Μυταράς

Θεμελιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004 από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο "Ο Ποσειδώνας" επί Προεδρίας Ευ. Βάκουλα, ενώ η απόκτηση του Ναϊδρίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καλύφθηκαν αποκλειστικά και μόνο από δωρεές των κατοίκων του Όρμου Καταφυγή. 

Έτσι, ο Σύλλογος μας κληρονόμησε ένα ανεπανάληπτο Μνημείο Πολιτισμού.

Το εμβληματικό μας Εκκλησάκι δημιουργήθηκε απο συνεισφορές των κατοίκων του Όρμου και χτίστηκε με κόπο και μεράκι από μια μικρή ομάδα αυτών ! Καθοριστική υπήρξε επίσης η οικονομική υποστήριξη αρκετών κατοίκων της περιοχής αλλά και ιδιωτών που αγαπούσαν τον όμορφο και γραφικό αυτόν Όρμο της Αττικής !

Είναι ιδιοκτησία του Συλλόγου μας και συντηρείται με την επιμέλεια του εκάστοτε Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου, καθώς επίσης και με σημαντικές δωρεές που συμβάλλουν στη διαχρονική του συντήρηση και διατήρηση !

  «Τις περισσότερες ώρες όταν το ζωγράφιζε ήμουν κοντά του για συντροφιά, αλλά δεν έπαυε να μου λέει ‘μη φοβάσαι δεν θα κάνω τίποτα βλάσφημο’, και πράγματι έτσι είναι.»

            Ευάγγελος Βάκουλας (τ. Πρόεδρος Συλλόγου)

Παναγία Καταφυγιώτισσα - 11.JPG
Sand

" ...Ζωγράφισα το εσωτερικό μιας εκκλησίας κοντά στο σπίτι μου στο Σούνιο - βρίσκεται επάνω σε μια μικρή χερσόνησο όπου η θάλασσα περιβάλλει το χώρο. Πιστεύω αν υπάρχει Θεός, βρίσκεται εκεί. Η φύση είναι ζωντανή γεμάτη σκίνα και άγρια λουλούδια. Οι άνεμοι είναι καθημερινά γύρω σου και αισθάνεσαι την παρουσία τους. 

Τα πουλιά γεμίζουν τον ουρανό, χελιδόνια, γλάροι, κότσυφες και σπουργίτια. ¨Όλα αυτά ζωγράφισα μέσα στο εκκλησάκι. Οι προσωποποιημένοι άνεμοι με τα ονόματά τους, δέντρα, καράβια και πουλιά, όλα εκεί. 

Και στη μέση, ο Χριστός και η Παναγία. 

Για μένα, ο Χριστός είναι η δυνατή Παρουσία ενός αληθινού επαναστάτη γεμάτου φλόγα που μίλησε συγκλονιστικά και πλήρωσε ακριβά γι'αυτό. Μάταια προσπαθούμε να κάνουμε πράξη το Λόγο Του. 

 Το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα. Όταν σταθείς εκεί, θα αισθανθείς την επαφή του Θεού καθώς φυσούν οι άνεμοι ..."

Δημήτρης Μυταράς

(1934 - 2017) 

Δημήτρης Μυταράς.png

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα. Καλλιτέχνης με διεθνή καταξίωση, υπήρξε από τους σημαντικότερους ζωγράφους που γέννησε η χώρα μας. Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ’ ακαδημαϊκός,, ενώ υπήρξε επίσης ποιητής, ταλαντούχος ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος.

 

Μέσα στο κάτασπρο ναΰδριο  δίπλα στη θάλασσα ζωγράφισε τους άνεμους. Τον Μαϊστρο, τον Λεβάντε, τον Γαρμπή, μα όχι μόνο. Σμήνη πουλιών, γλάροι, περιστέρια, λουλούδια ,θάλασσα, τράτες, σχεδόν όλη η φύση μέσα σε αυτό το μικρό ξωκκλήσι.

 

Εδώ μέσα κατοικεί ο Θεός  δίπλα στη φύση, τη γαλήνη και την απεραντοσύνη της θάλασσας, όπως έγραψε ο ίδιος. Μπαίνεις μέσα  και προσηλώνεσαι, σκέπτεσαι τα θαύματα της ζωής τα δημιουργήματα του σύμπαντος και προσεύχεσαι. Είναι αληθινή καταφυγή σε όσους το χρειάζονται.

 

Η Παναγία Καταφυγιώτισσα είναι η Προστάτιδα των κατοίκων του όρμου Καταφυγή. Το φροντίζουμε όπως τα παιδιά μας.     

 

Δημήτρης Μυταράς
The Ring

Τέλεση Μυστηρίων

Δικαιούχοι Μυστηρίων (για τέλεση Γάμων και Βαπτίσεων) στον ιερό Ναό της Παναγίας Καταφυγιώτισσας (μετά από σύσταση της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής) είναι:
(α) Μέλη του Συλλόγου
(β) Οικιστές του Όρμου Καταφυγή

(γ) οι στενοί συγγενείς τους

 

Οι διαδικασίες προβλέπουν αρχικά να υποβληθεί σχετικό αρχικό αίτημα προς το Σύλλογο. Το αίτημα σας μπορεί να υποβληθεί είτε στο email του Συλλόγου (silogosposidon@gmail.com) , είτε μέσω της πλατφόρμας μας στο website, πατώντας το κάτωθι μπουτόν («Στείλε μας το αίτημα σου») για το συντονισμό ημερομηνίας τόσο από πλευράς διαθεσιμότητας Εκκλησίας, όσο και του Ιερέα (στην παρούσα φάση του Εφημέριου της Αγ. Ειρήνης Παλαιάς Φώκαιας). Σε δεύτερο χρόνο ενημερώνονται γραπτώς οι ενδιαφερόμενοι με τις προϋποθέσεις τέλεσης του Μυστηρίου στην Εκκλησία και τέλος προωθούν σχετική τελική αίτηση προς το Σύλλογο, προκειμένου να ρυθμισθούν τα διαδικαστικά κ’ να εγκριθεί το αίτημα τους.

 

Βασικά σημεία που παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους οι επισκέπτες είναι η ευπρεπής συμπεριφορά και ο σεβασμός που απαιτείται, τόσο εντός του Ιερού Ναού όσο και στον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας.

Μυστήρια

Άλλες Εκδηλώσεις

Στον Ιερό Ναό λαμβάνουν χώρα Θείες Λειτουργίες , μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την ημέρα Εορτασμού της Εκκλησίας (15 Αυγούστου), άλλων Θρησκευτικών Εορτών και παραδοσιακά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα (συνήθως Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο), που πραγματοποιούνται οι  σχετικές Ακολουθίες των Παθών του Κυρίου.

Επίσης, ο Σύλλογος διοργανώνει για τα Μέλη και Φίλους τους, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Μουσικοχορευτικές βραδιές και συνεστιάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας.

Virgin Mary and Jesus Statue
Φωτογραφίες

Φωτογραφίες Εκκλησίας

(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Βίντεο Εκκλησίας & Όρμου

Πάσχα - Ανάσταση 2022